Головна  Новини  Автоматизація та актуалізація даних
Автоматизація та актуалізація даних
30 квітня 2014

Шановні пані та панове!

З 1 травня 2014 року домен NET.UA - останнім із крупних українських доменів - переходить на автоматизовану роботу виключно через офіційних реєстраторів. В зв'язку з цим, протягом наступного року відбуватиметься актуалізація даних у домені. Далі наведено роз'яснення щодо цього процесу.

Якщо Ви реєстрували домен через реєстратора, вірогідно Ваш домен вже актуалізовано. Для перевірки достатньо перейти за посиланням http://whois.eunic.net.ua/whois.php та вказати ім'я домену. На сторінці, що відкриється, у полі reg-by: буде вказано ідентифікатор реєстратора. Якщо це ідентифікатор Вашого реєстратора - домен вже актуалізовано і додаткові дії з Вашого боку не потрібні. Якщо ж це NETUA-REG-UANIC - домен ще не актуалізовано і Вам варто звернутися до Вашого реєстратора із проханням актуалізувати домен.

Якщо Ви реєстрували домен самостійно, Вам потрібно підготувати паперовий гарантійний лист від організації, яку було вказано при реєстрації домену. Зразок листа знаходиться за посиланням https://coordinator.ua/redoc/letter-registrant-ua.pdf. Лист потрібно підписати та поставити печатку відповідної організації (або вказати “б/п” якщо організація працює без печатки). Підписаний лист слід відправити за адресою ПП “Нет.Уа” (ПП “НЕТ.УА”, 04209, Київ-209, а/с 14). Щоб пришвидшити процес можна, паралельно з відправленням оригінала листа, відправити також його скан-копію електронною поштою на адресу hostmaster@net.ua. В листі слід вказати, до якого реєстратора ви хотіли б перевести домен (бажано вказувати також ідентифікатор реєстратора) або попрохати надати Вам “код аутентифікації”. Якщо Ви передасте такий код обраному Вами реєстратору, він зможе самостійно перевести домен під своє керування.

Для кожного домену встановлена дата закінчення терміну його реєстрації (expire date), яка залежить від того, коли реєструвався домен. Якщо домен не буде актуалізовано до цієї дати, він перейде до стану “hold”, себто відповідні записи будуть тимчасово видалені з доменної системи імен. Якщо домен у стані “hold” не буде актуалізовано протягом не меньше двох місяців, він остаточно видалиться.

Протягом усього періоду актуалізації, на електронні адреси адміністративного та технічного контактів не актуалізованих доменів будуть періодично надсилатися листи з проханням здійснити актуалізацію.